Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center

10 llibres sobre l’Alzheimer

En motiu de la diada de Sant Jordi, Fundació ACE ha elabotat una llista amb 10 llibres que tracten la malaltia de l’Alzheimer des d’una vessant humana i a la vegada literària. Aquesta llista recopila una guia de relats entre els que s’inclouen novel·les, contes, biografies, poemes i assaigs que tracten la malaltia de l’Alzheimer o demències relacionades.

1. “El cuidador: una vida amb l’Alzheimer”, de Aaron Alterra. 

Testimoni d’una persona que, després que li diagnostiquin la malaltia d’Alzheimer a la seva dona, decideix convertir-se en el seu cuidador.

2. “Elegia a Iris”, de John Bayley. 

L’autor narra la seva relació amb qui ser la seva dona, l’escriptora Iris Murdoch, que va morir després de patir la malaltia d’Alzheimer. Bayley va estar casat amb Iris durant més de 40 anys, tota una vida en què van compartir docència i inclinacions literàries en la brillant i fecunda Oxford. L’experiència del sofriment de la seva dona el porta a reflexionar sobre el sentit de l’existència humana, l’efímera bellesa de la joventut i la sòbria realitat de la vellesa a través d’un viatge compartit en el qual alegria i sofriment, esperança i abandonament es donen la mà en una història alhora lúcida i commovedora.

3. “Entre boires”, de J. Benelef. Maarten Klein.

El narrador jubilat va perdent lenta però inexorablement el contacte amb la realitat. Ja no aconsegueix discernir entre el passat i el present, de sobte vol anar a la feina i pren la seva dona per una estranya, etc. «Darrere de mi al llindar hi ha una dona. Un floc de cabells castanys li cau sobre el front cap al costat dret (…) No em treu els ulls de sobre» Més que un relat sobre la demència és una història d’amor amb un inevitable final tràgic.

5. “Decàleg de desamor”, Ilan Duran Cohen. 

Per Alain conlang, 36 anys, home feble, desequilibrat i una mica paranoic, la solitud és angoixa i l’abandonament una obsessió. Prefereix viure un amor sense passió abans que no viure res. Mentre el jove Alain s’entesta a trobar la manera de desfer-se dels records que causen l’anomenat al d’amor, els seus ancians pares, una parella romàntica i encara molt enamorada, tenen Alzheimer i, junts, es van submergint dolçament en la demència.

6. “Sempre Alice”, Lisa Genova. 

Alice Howland està orgullosa de la vida que tant esforç li ha costat construir. Als cinquanta anys, és professora de psicologia cognitiva a Harvard i una experta lingüista de fama mundial, amb un marit reeixit i tres fills adults. De sobte, comença a sentir-se desorientada i oblidadissa quan un tràgic diagnòstic canvia la seva vida. Amb elegància i delicadesa, l’autora ens apropa als sentiments dels que pateixen Alzheimer i les seves famílies.

7. “El dia menys pensat: un viatge al cor de l’Alzheimer”, de Alberto Gimeno. 

Mario Martín (alter ego de l’autor del llibre) porta una vida moderadament feliç. Però un d’aquests dies, el menys pensat, li arriba per l’esquena l’estocada de l’Alzheimer: la seva mare i la seva tieta -amb què va compartir llar fins a la data de la seva casament- han deixat enrere el camí de la memòria i el seny.

8. “Els artistes de la memòria: una novel·la sobre oblidar-ho tot i no poder oblidar res”, de Jeffrey Moore. 

Stella i Noel Burun, mare i fill, pateix greus problemes de memòria que els impedeixen portar una existència normal. Stella pateix Alzheimer i, encara que és capaç de recordar amb nitidesa detalls de la seva infància, se li obliden totes les coses que hauria de fer en la seva vida actual. Per la seva banda, Noel pateix el problema contrari, és un sinestèsic hipemnésico, és a dir, la seva memòria és implacablement exacta i el sol deixar atordit i incapaç de contestar la pregunta més senzilla o d’acabar una frase. Amb l’ajuda del doctor Vorta i un grup d’excèntrics amics, Noel intenta trobar remei per a la malaltia de la seva mare. Entre tots formen el grup de personatges clau en la recerca de Noel, de vegades commovedora i sovint còmica.

9. “El quadern de Noah”, de Nicolas Sparks.

Primer van ser catorze anys de distància, les cartes robades, els impediments socials, la guerra… Més tard un compromís inoportú, la passió arrebatadora, l’amor improbable. Ara, encara que l’abisme que els separa és molt més profund, Noah no perd l’esperança de retrobar-se amb l’única dona a la qual ha estimat. I cada matí, després col·locar-se les ulleres, obre el diari de la seva vida i llegeix, llegeix tot el que ha fet dels seus dies un camí ple de moments de felicitat. Així, a través de les pàgines d’aquest misteriós quadern, descobrim la història d’un amor que va aconseguir superar totes les barreres imaginables i que avui, potser, pugui superar també el mur de l’oblit.

10. “Una relació perfecta”, de William Trevol. 

Des d’un home que torna a Venècia per complir la promesa que va fer la seva dona, perduda en el món sense records de l’Alzheimer, fins a una dona que observa com el seu marit es prepara per reunir per última vegada amb el seu amant, les històries d’aquest llibre parlen d’oportunitats perdudes. Els relats de William Trevor amaguen una cura mecanisme per revelar els racons més recòndits del laberint del desig, i transmeten una especial malenconia però sempre tenyida d’humor.

the_old_lady_in_a_red_coat