La fundación:
Noticias
Míting sobre el primer robot assistencial a Barcelona
Els dies 27 i 28 d'abril es duu a terme el míting sobre el primer robot assistencial per ajudar a persones amb deteriorament cognitiu a la seu de la Fundació ACE.
Fundació ACE -Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, participa en el projecte europeu Robotic Assistant for MCI Patients at home (RAMCIP) que aquest 2015 s'ha posat en marxa per desenvolupar, en el termini de tres anys, el primer robot d'assistència domiciliària per a persones grans amb deteriorament cognitiu lleu (DCL).
Finançat per la Comissió Europea, en el marc del programa Horitzó 2020, l'objectiu del dispositiu és la millora de la qualitat de vida i autonomia, durant el màxim temps possible, de les persones amb aquest tipus de patologies. Així mateix, una de les finalitats del projecte és desenvolupar un robot que proporcioni assistència domiciliària a la gent gran amb deteriorament cognitiu lleu (DCL).
Aquest projecte està coordinat per l'Institut de Tecnologies de la Informació - Centre de Recerca i Tecnologia de Hellas (ITI-CERTH), a Grècia. El projecte RAMCIP contempla la creació d'entorns domèstics assistits per robots que proporcionin un suport segur en aspectes significatius de la vida quotidiana de l'usuari, com ara cuinar, menjar, vestir-se o realitzar algunes tasques de la llar. A més, el projecte preveu que el robot ajudi a l'usuari a mantenir una actitud positiva i a treballar les seves habilitats cognitives i físiques, com part del seu treball assistencial, incorporant l'exercici al seu comportament diari.
Per què un robot assistencial?
L'objectiu principal del projecte RAMCIP és la investigació i el desenvolupament d'un sistema d'assistent robòtic per a persones grans amb deteriorament cognitiu lleu (DCL), i en les primeres etapes de la demència progressiva.
Amb aquesta finalitat, el projecte RAMCIP desenvoluparà un nou robot de servei, capaç d'ajudar a les persones d'edat avançada de forma proactiva en una àmplia gamma d'activitats diàries, sent al mateix temps un actiu promotor de la salut física i mental de l'usuari. El robot RAMCIP es desenvoluparà en tres mòduls principals, cada un amb un impacte clau en el camp de la robòtica de serveis:
1) Les funcions cognitives, que permetran al robot decidir quan i com ajudar l'usuari.
2) La comunicació robot-humans, amb èmfasi en la comunicació empàtica adaptats a l'usuari i les necessitats de l'entorn
3) Avançades capacitats de manipulació robòtica d'eines; per primera vegada s'aplica en robots de serveis per a entorns de vida assistida, permetent adherència i manipulació d'una àmplia varietat d'objectes a la llar.
La seguretat serà un punt clau en la investigació. Mitjançant la possibilitat de manipulacions d'objectes d'una manera segura es permet l'assistència de l'usuari en escenaris que involucrin el contacte físic entre l'usuari i el robot. A través de l'assistència proactiva de múltiples facetes RAMCIP avançarà en la independència d'usuari i la seva qualitat de vida.
Dimitrios Tzovaras, Coordinador RAMCIP i Director de l'Institut de Tecnologies de la Informació (ITI) i el Centre de Recerca i Tecnologia Hellas (CERTH): "RAMCIP seria capaç d'ajudar, no només a les persones amb deteriorament cognitiu lleu o la malaltia d'Alzheimer, sinó també persones amb altres problemes, impediments de mobilitat o persones amb problemes visuals o auditius ".
Amb l'ajuda de la Fundació ACE
Fundació ACE, entitat innovadora i de referència a Espanya, va ser creada el 1995 per tal de fer front a la creixent demanda en el tractament i l'educació de les persones amb deteriorament cognitiu i demència, especialment Alzheimer; oferint un suport personalitzat i integral als pacients i les seves famílies.
De la mateixa manera, la Fundació ACE és considerat un dels líders internacionals a la clínica, neuropsicològica, social i la investigació bàsica. "La Fundació ACE està especialitzada en la malaltia d'Alzheimer. ACE també té una vasta experiència amb els pacients, amb els cuidadors, amb els metges, etc. i sap com tractar amb les famílies i els pacients els principals problemes de la malaltia d'Alzheimer", explica Dimitrios Trzovaras.