La fundación:
Noticias

Els metges reclamen més temps de consulta per a un diagnòstic precoç

EFE Les principals societats mèdiques que aborden l'Alzheimer reclamen més temps a les consultes d'atenció primària i dels especialistes per tal de millorar el diagnòstic de la malaltia, que es fa majoritàriament en una fase ja molt avançada, dificultant-ne el tractament.

Els metges d'atenció primària, neuròlegs, geriatres, responsables de farmàcia i associacions de familiars han col·laborat en el projecte "Know Alzheimer", un estudi en què han participat prop de 1.700 persones de diferents àmbits, i que fa una radiografia de la situació dels pacients que pateixen aquesta malaltia.

S'estima que a Espanya hi pot haver entre 800.000 i un milió de persones diagnosticades, encara que aquesta xifra podria doblar-se a l'any 2020 a causa de l'envelliment de la població.

Alguns vehicles formen les paraules "Stop Alzheimer", en un acte contra la malaltia / EFE /

El coordinador del projecte, el doctor Pablo Martínez-Lage, ha explicat que el 75% dels metges d'atenció primària disposen de menys de deu minuts per valorar a un pacient amb deteriorament cognitiu, que arriba a la consulta, per exemple, per fallades de la memòria o repetició de les mateixes preguntes.

Set de cada deu metges de família reclamen més informació per tal de poder detectar precoçment la malaltia i lamenten que no existeixi una via ràpida de derivació de pacients amb demència ni una unitat específica de diagnòstic.

Martínez-Lage ha lamentat els efectes de la crisi, que s'estan traduint en un retard en els diagnòstics i en una limitació en l'accés a determinats tractaments.

"En un moment en que la investigació està avançant a un ritme difícil de seguir i que els resultats d'aquesta investigació estaven arribant a les consultes, ens trobem amb aquest cop, molt difícil de superar", es lamenta el doctor.

També ha explicat que algunes de les conseqüències són que "els avenços en el diagnòstic primerenc s'han retardat en la seva arribada a les consultes i els avenços en l'abordatge de la demència lleu han hagut de tornar al diagnòstic en la demència moderada", a més d'eliminar la prova complementària que realitzaven psicòlegs i neuropsicòlegs.

"La investigació està avançant molt ràpid a Alemanya, Anglaterra i França i molt a poc a poc a Espanya; les retallades són en bona part responsables ", ha dit el coordinador del projecte, que ha recordat que des de fa dotze anys no hi ha nous medicaments. L'estudi també proposa incloure al farmacèutic com a professional sanitari per detectar en la seva fase més incipient la malaltia.

"Es detecta tard, es diagnostica tard i es tracta tard", destaca l'informe, que insisteix en la importància d'iniciar com més aviat millor el tractament.

 

También te puede interesar ...

Toda una vida dedicada a las demencias 

15/01/2024Investigación
La Dra. Mercè Boada recibe la medalla de oro al mérito científico por dedicar su vida al estudio de las demencias y la enfermedad de Alzheimer.