Què fem:
Recerca clínica

Dra. Mercè Boada, directora Mèdica
"Hi ha molts factors implicats en fer que el diagnòstic sigui un diagnòstic d'excel·lència. A Fundació ACE apostem per generar sinèrgies entre tots els programes de recerca per garantir el màxim abast possible de les nostres investigacions."
GScholarBiomarcadors
Els biomarcadors són indicadors biològics que s'utilitzen per saber si una persona té la malaltia o en quina fase està. Un exemple de biomarcador conegut és la glucosa. Tenir-ne un nivell alt és indicador de diabetis.
La informació que s'extreu dels biomarcadors és imprescindible per afinar el diagnòstic en els casos en què les proves neuropsicològiques i de neuroimatge (per exemple, l'escàner o la ressonància) no el poden aclarir amb un grau de certesa suficient.
A la malaltia d’Alzheimer els biomarcadors més estudiats són els que es determinen al líquid cefolarriquidi (LCR) que banya el cervell. Els biomarcadors en aquest líquid són el pèptid β-amiloide42, la proteïna tau-total (t-tau) i la proteïna tau-fosforilada (p-tau).
Aquests biomarcadors mesuren tant l’amiloïdosi cerebral (β-amiloide42) com la neurodegeneració (t-tau i p-tau). Ambdós biomarcadors ajuden a augmentar la certesa diagnòstica en pacients amb deteriorament cognitiu lleu (DCL) i malaltia d'Alzheimer segons els nous criteris diagnòstics (Alberts et al., 2011; McKhann et al., 2011).
A Fundació ACE, els biomarcadors es determinen al nostre laboratori per la tècnica de ELISA que és la més utilitzada. El nostre laboratori participa en el programa de Control de Qualitat extern dels biomarcadors del LCR de l'Alzheimer Asssociation (Mattsson N et al, 2013).
Per a la interpretació dels resultats de l’anàlisi dels biomarcadors, s’utilitzen els punts de tall de cada biomarcador que s’estableix al laboratori i el seu valor és el que s’utilitza per indicar si el biomarcador està alterat o no. Si els tres estan alterats es considera que són compatibles amb la patologia d’Alzheimer. Per contra, si els tres són normals, vol dir que no hi ha Alzheimer.

Neuroimatge
- Detectar quan i com la malaltia comença actuar
- Estudiar el curs que segueix en funció de diferents aspectes.

Prevenció

Projectes en curs
EPAD - European Prevention of Alzheimer's Dementia Consortium
IMI (Iniciativa Medicaments Innovadors) -consorci públic-privat entre la UE i la Federació Europea de les Associacions de la Indústria Farmacèutica (EFPIA)
EPAD (European Prevention of Alzheimer's Dementia Consortium) és un consorci europeu que té com a principal objectiu treballar per a la prevenció de l'Alzheimer a través d'un programa de recerca interdisciplinari.
AMYPAD - Amyloid imaging to prevent Alzheimer's Disease
IMI (Iniciativa Medicaments Innovadors) -consorci públic-privat entre la UE i la Federació Europea de les Associacions de la Indústria Farmacèutica (EFPIA)
Amyloid Imaging to Prevent Alzheimer’s Disease (AMYPAD) pretén millorar el coneixement, el diagnòstic i el tractament de l'Alzheimer mitjançant l'ús d'una Tomografia per Emissió de Positrons (PET) cerebral.
BIOPEXAL - Biomarcadors en exosomes plasmàtics pel diagnòstic primerenc de la malaltia d'Alzheimer prodròmica
Programa Estatal per a Impulsar la Investigació Cientificotècnica i la seva Transferència, del Pla Estatal de Recerca Científica, Tècnica i d'Innovació 2021-2023. Cofinançat per la UE
El projecte BIOPEXAL estudia el potencial dels exosomes plasmàtics com a biomarcadors no invasius, per avaluar si aquests poden ser una eina de diagnòstic precoç i mètode de detecció primari d'Alzheimer.