Ace:
Sala de premsa

NOTA INFORMATIVA
Barcelona, 18 de juliol de 2023

 

Mantenir rutines, visitar entorns coneguts i protegir-se de la calor: consells per a cuidadors de persones amb Alzheimer

•    Experts d’Ace demanen extremar les precaucions durant les vacances d'estiu, i cuidar l'alimentació i la hidratació per a evitar cops de calor

•  Ace ha posat en marxa una sèrie de mesures en els seus centres, com el manteniment d'una temperatura adequada, hidratació continuada, vestimenta estival i una alimentació lleugera i rica en fruites i verdures


Amb l'augment de les temperatures pròpies de l'estiu, la gent gran es torna encara més vulnerable als cops de calor, especialment aquelles amb demència. Per a evitar-ho, els professionals d’Ace Alzheimer Center Barcelona emfatitzen la importància de mantenir unes certes rutines per a prevenir aquestes situacions. Concretament, els professionals recomanen mantenir els hàbits durant les vacances d'estiu, visitar entorns coneguts i cuidar l'alimentació i la hidratació.

És habitual que la rutina de moltes famílies canviï durant aquesta època de l'any, però aquestes alteracions poden afectar directament a les persones amb Alzheimer. És comú que les persones amb demència tinguin dificultat per a recordar quan va ser l'última vegada que van beure, experimentin una menor sensació de set i segueixin una dieta poc variada. A més, és probable que estiguin exposades al sol durant períodes més prolongats de l'habitual, la qual cosa augmenta el risc de deshidratació.

Les persones majors de 75 anys, especialment aquelles amb malalties cròniques com l'Alzheimer o el Parkinson, són més susceptibles als efectes adversos de la calor. La limitació de la mobilitat i el consum de medicaments que afecten el sistema nerviós central, com tranquil·litzants o antidepressius, així com els diürètics, també poden augmentar el risc de patir cops de calor. A més, viure sols pot augmentar el risc, ja que pot ser més difícil per a ells identificar els símptomes de la deshidratació, que són mal de cap, marejos, respiració i freqüència cardíaca accelerades, i fins i tot canvis en el comportament.

Ace Alzheimer Center Barcelona ha posat en marxa una sèrie de mesures de prevenció en els seus centres per a ajudar a les persones que conviuen amb l'Alzheimer a enfrontar els desafiaments de l'estiu, garantint un ambient segur i confortable per als pacients.

  • Manteniment d'una temperatura adequada: Es tracta de mantenir sempre un ambient fresc i agradable en els espais on es troben els pacients, evitant així l'exposició a altes temperatures que puguin generar malestar o deshidratació.
  • Hidratació contínua: Es proporciona una hidratació adequada i contínua als pacients, assegurant que tinguin accés a aigua fresca i begudes refrescants durant tot el dia. El personal d’Ace Alzheimer Center Barcelona està atent a la ingesta de líquids de cada pacient i els recorda regularment la importància de mantenir-se hidratats.
  • Supervisió de la vestimenta: El personal es manté alerta per a assegurar-se que els pacients vesteixin roba adequada per al clima càlid. Es promou l'ús de peces lleugeres, transpirables i de colors clars, que facilitin la regulació de la temperatura corporal i evitin el sobreescalfament.
  • Alimentació saludable: S'ofereix una alimentació equilibrada i rica en fruites i verdures fresques, adaptada a l'estació de l'any. Es prioritzen menjars lleugers i plats refrescants que proporcionin els nutrients necessaris per a mantenir una bona salut.

Montse Bergés, responsable d'Infermeria de la Unitat d'Atenció Diürna d’Ace, insta els cuidadors a estar atents i garantir que les persones amb demència mantinguin hàbits i rutines saludables per a fer front a la calor. “És important prendre mesures adequades segons els hàbits i rutines de cada persona, com assegurar-se que beguin aigua regularment i, si la persona no té capacitat per a demanar-la, oferir-li prendre una mica amb freqüència; evitar sortir al carrer durant les hores més caloroses (com el migdia o les primeres hores de la tarda); evitar menjars massa calents o contundents i assegurar-se que vesteixen roba lleugera. A més, si la persona amb Alzheimer viu sola, és vital mantenir un contacte freqüent amb ella, així com revisar la medicació amb el metge si aquesta pot influir en la termoregulació”, emfatitza Bergés.

Per part seva, Amèrica Morera, subdirectora de la Unitat d'Atenció Diürna d’Ace, destaca la importància d'adaptar-se a les necessitats i capacitats de cada persona. A més, explica la necessitat que els cuidadors principals també puguin descansar durant aquesta època. Morera assenyala: "No és necessari renunciar a les vacances, es tracta d'adaptar-nos a la nova situació perquè l'estiu pugui ser un temps de descans i comoditat per a tots".

Els experts insisteixen també en la importància de realitzar activitats d'estimulació cognitiva, com la lectura, els passejos o la pintura. Mantenir una activitat cognitiva i física diària és fonamental, establint pautes i participant en tasques senzilles com parar taula o jugar una partida de dominó. Aquestes activitats ajuden a evitar situacions d'ansietat o estrès causades per un excés d'estímuls. Els entorns coneguts i ambients relaxats són els més adequats perquè les persones amb Alzheimer se sentin còmodes i evitin situacions de perill i desorientació.

És crucial que els cuidadors i l'entorn pròxim de les persones amb demència estiguin atents a la possible aparició dels símptomes i, en cas necessari, es posin en contacte amb els serveis sanitaris. L'atenció i vigilància adequades poden marcar la diferència en la salut i benestar de les persones amb demència durant l'estiu.

Para más información:

Isabel Rodríguez

93 444 73 18

irodriguez@fundacioace.org

També et pot interessar ...

Els experts aconsellen fomentar l'hàbit de la lectura entre les persones amb Alzheimer

23/04/2020Sala de premsa
Fomentar i mantenir l’hàbit de la lectura ajuda a conservar l’activitat i les funcions cognitives de les persones amb Alzheimer. Així ho indiquen els experts de Fundació ACE en el marc de la celebració de la Diada de Sant Jordi.