La fundació:
Sala de premsa

NOTA INFORMATIVA
Barcelona, 23 d'abril de 2020 

 

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi

Els experts aconsellen fomentar l'hàbit de la lectura entre les persones amb Alzheimer

 

•    Els professionals de Fundació ACE comproven diàriament que la mecànica de la capacitat lectora es pot conservar fins a fases avançades de la demència

•    La lectura és una de les eines a través de les quals els Tallers de Memòria que ofereix la Fundació treballen el llenguatge i la memòria dels usuaris

 


 

Fomentar i mantenir l’hàbit de la lectura ajuda a conservar l’activitat i les funcions cognitives de les persones amb Alzheimer. Així ho indiquen els experts de Fundació ACE- Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center que, en el marc de la celebració de la Diada de Sant Jordi, aconsellen promoure la lectura entre les persones amb demència com a eina per treballar el llenguatge i la memòria.

Malgrat que l’habilitat lectora és un dels processos que les persones perden més tard, és habitual que, progressivament, abandonin aquesta pràctica per l’esforç que els suposa seguir el fil del relat i mantenir l’atenció en allò que estan llegint.

Davant d’aquesta situació, els experts de Fundació ACE recomanen als familiars i als cuidadors de persones amb demència que els facilitin aquesta activitat acompanyant-los en la lectura i posant a la seva disposició un llibre o un diari o escrivint-los, per exemple, un text breu i amb lletra clara.

Des de fa més de 25 anys, els professionals de la Fundació duen a terme un Programa de Psicoestimulació Integral (PPI), a través del qual els usuaris i usuàries assisteixen a tallers i activitats en grup per activar i treballar les seves capacitats físiques, intel·lectuals i socials. La lectura, l’exercici físic, la música o l’art són alguns dels elements que des de la Unitat d’Atenció Diürna es fan servir com a eines per a l’estimulació de les seves capacitats i també dels seus records.  

Adequar la lectura a les necessitats de la persona amb Alzheimer

Amèrica Morera, sotsdirectora de la Unitat d'Atenció Diürna de Fundació ACE, recomana als familiars i cuidadors tenir en compte les necessitats específiques de la persona i l’estat de la malaltia per tal d’adequar i facilitar les lectures.

“Si aconseguim adaptar les lectures a les necessitats i interessos de la persona amb Alzheimer, podem aconseguir que aquesta activitat els resulti atractiva i, fins i tot, que els permeti recordar aspectes o emocions vitals”, assegura Morera. “És important, d’altra banda, que la persona afectada i el seu familiar puguin compartir espais i moments d’oci en què ambdós puguin gaudir de l’activitat sense que resulti una feina addicional.”

A l’hora de donar eines als familiars i cuidadors, els experts aconsellen tenir en compte els següents aspectes, en funció de la fase de la malaltia:

Si la persona amb demència ha gaudit de la lectura abans de la malaltia, podem aconseguir que en segueixi gaudint amb una mica de suport.

Si, per contra, no ha sigut gaire lector o lectora, és important que no perdi la mecànica de la mateixa.

En totes les fases és aconsellable la lectura en veu alta, ja que ajuda a fixar l’atenció en l’activitat, vocalitzar i tenir un bon ritme (no massa ràpid).

  • En fase lleu: la persona pot llegir relats curts o amb pocs personatges i trames poc embolicades, contes o notícies a la premsa.

    Si estem llegint una novel·la, pot ser de gran utilitat en aquesta fase fer un petit resum dels noms i principals característiques dels personatges i desar-lo dins del llibre, per si a la persona li cal un recordatori. També pot ajudar que el familiar o cuidador li faci un petit resum verbal del que ha passat en capítols anteriors.
     
  • En fase moderada: és aconsellable recórrer a textos com la poesia, les faules o històries curtes que tinguin pocs personatges.
     
  • En fase avançada: s’hauria d’optar per la lectura de paraules o frases, escrites amb claredat. Les persones que es troben en aquesta fase acostumen a reaccionar positivament a refranys, dites populars i a la lectura de textos que tinguin un significat per a ells i que els traslladin a una vivència pròpia.

Maribel Vera, terapeuta ocupacional de la Unitat d’Atenció Diürna, recomana a les famílies que facilitin eines a les persones amb demència per fer més agradable l’experiència. “Seria bo que, a mesura que llegeixin, facin anotacions en una llibreta sobre les accions que vagin succeint durant la lectura. D’aquesta manera, cada vegada que agafin el llibre poden consultar les seves anotacions i no tindran la sensació de no saber què estan llegint, o de perdre l’argument, alhora que farà més completa l’activitat de lectura.”

És també aconsellable que, sempre que sigui possible, realitzin l’activitat acompanyats, per tal de potenciar-ne els efectes beneficiosos. “Llegir acompanyats ens permetrà comentar l’argument, parlar dels personatges o dels records que ens desperta la lectura i, en cas que la reacció no sigui positiva, aturar l’activitat.”

Sobre la temàtica o gènere de les lectures facilitades, les expertes proposen donar els autors preferits de les persones afectades, encara que siguin lectures ja llegides. “És important, però, estar atents als símptomes que mostra la persona i evitar que la lectura incideixi. És a dir, si entre els símptomes que mostra la persona hi ha l’agitació o la desconfiança, no li recomanem novel·la negra o policíaca”, conclou Vera.

Més informació en aquest enllaç.

També et pot interessar ...

La Pedrera acollirà la XII edició de la Conferència Barcelona-Pittsburgh sobre la recerca en demències

19/05/2022Sala de premsa
Es tracta de la trobada dels principals professionals de nivell nacional i internacional de l’àmbit de la malaltia d’Alzheimer i altres demències