La fundació:
Sala de premsa

NOTA INFORMATIVA
Barcelona, 29 de març 2019

 

Projecte europeu per a la prevenció i detecció precoç de l’Alzheimer

FUNDACIÓ ACE S’UNEIX AL CONSORCI EPAD DE PREVENCIÓ DE LA DEMÈNCIA


•    L’entitat catalana aportarà els seus coneixements i la tasca dels seus experts per sumar esforços a la iniciativa  

•    El consorci centra la seva dedicació en les fases primerenques de la malaltia amb l’objectiu de prevenir-la i oferir nous tractaments


 

Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, entitat dedicada al diagnòstic, tractament, recerca i sensibilització sobre la malaltia d’Alzheimer, s’ha incorporat a EPAD (European Prevention of Alzheimer's Dementia Consortium), un consorci europeu que té com a principal objectiu treballar per la prevenció de l’Alzheimer a través d’un programa de recerca interdisciplinari

Davant l’evidència que la malaltia d’Alzheimer produeix alteracions al cervell prèviament a l’aparició dels símptomes, aquest projecte posa el focus en les fases inicials de la malaltia per desenvolupar actuacions que puguin prevenir i tractar aquest tipus de demència. En els últims anys, la recerca s’ha centrat, cada vegada més, en aquesta fase presimptomàtica amb la finalitat d’oferir nous tractaments preventius i d’intervenir de manera més efectiva. 

EPAD constitueix el consorci públic-privat més gran en l’àmbit de la recerca d’Alzheimer gràcies a la cooperació de diverses entitats i més de 1.500 participants inscrits. Fundació ACE es converteix en el membre número 35 del grup i en un dels tres representants de l’Estat espanyol, juntament amb el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, el Barcelonaβeta Brain Research Center, i la Fundación CITA Alzheimer (San Sebastián). 

La Dra. Mercè Boada, directora mèdica de la Fundació, va assistir, el passat mes de febrer, a una reunió de seguiment del projecte que va tenir lloc a Berlín, juntament amb altres experts de l’entitat com el Dr. Agustín Ruiz, director de recerca, la Dra. Carla Abdelnour, adjunta a la Unitat d’Assajos Clínics, i Mar Buendia, coordinadora d’assajos clínics.

La Dra. Boada s’ha mostrat satisfeta amb la recent incorporació de l’entitat al consorci. “En els últims anys, a Fundació ACE hem posat el focus en la detecció precoç de l’Alzheimer i hem dedicat molts esforços en aquesta direcció. No és una tasca fàcil; és un repte en el qual continuem treballant dia a dia. Per això, estem convençuts que serà molt positiu poder formar part d’un projecte que posa en comú els coneixements de tantes entitats i experts i que uneix, d’aquesta manera, esforços en la prevenció i el tractament de la demència”, afirma.
 

Els reptes de l’EPAD

Per a desenvolupar la seva tasca, l'EPAD s'enfronta a diversos desafiaments com ara la dificultat d'identificar persones que puguin acabar desenvolupant Alzheimer, la manca de comprensió de les etapes més primerenques de la malaltia o l’escassa flexibilitat en el desenvolupament dels assajos clínics.
Per fer front a aquestes dificultats, des del consorci s’han desenvolupat tres estratègies bàsiques: 
 
1.    El registre: EPAD vol crear el primer registre únic i paneuropeu de persones que es trobin a diferent risc de desenvolupar aquesta demència.

2.    La cohort: a partir d'aquest registre, els participants de la recerca estan convidats a unir-se a una cohort de subjectes a diferent risc. Actualment, formen part d’aquesta cohort de més de 1.500 participants de centres d’arreu d’Europa, que es realitzen proves estandarditzades i són seguides durant diversos anys.

3.    La prova: EPAD seleccionarà els participants per als assajos clínics adaptatius de medicaments dissenyats per prevenir la demència. De fet, l’EPAD és una plataforma pionera en la implementació d’aquest mètode. Mentre en els assajos clínics tradicionals, la meitat dels participants reben el tractament sota investigació, i la meitat reben un placebo, en els assajos adaptatius, diversos fàrmacs candidats es comparen simultàniament entre si, alhora que s’introdueix també un placebo. 

Com a conseqüència, una major proporció de persones es beneficiarà d'un tractament potencialment actiu per reduir el seu risc de desenvolupar Alzheimer en un futur. A més, els investigadors poden adaptar el disseny dels assajos en resposta als resultats emergents, es poden afegir nous fàrmacs candidats i es poden reduir els que resulten ineficaços. Amb millors dades i una millor presa de decisions, els assajos adaptatius poden augmentar la probabilitat d'èxit i disminuir la durada del desenvolupament

EPAD va iniciar-se l’any 2015 i està format per centres de recerca, universitats, laboratoris farmacèutics i associacions de pacients d’arreu d’Europa. El consorci és finançat amb la subvenció número 115736 de la Innovative Medicines Initiative, que és una iniciativa conjunta del programa de recerca i innovació de la Comissió Europea Horizon 2020 i de la Federació Europea d’Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA).

 

 
També et pot interessar ...

Un estudi de Fundació ACE reporta els primers indicis per detectar la malaltia d'Alzheimer en persones sanes

18/11/2020Sala de premsa
El projecte FACEHBI (Fundació ACE Healthy Brain Initiative), de Fundació ACE, ha trobat una relació entre les queixes subjectives de memòria en persones sanes i un menor rendiment en una de les proves de l'estudi que avaluen les funcions executives.