Ace:
Sala de premsa

NOTA INFORMATIVA
Barcelona, 15 de febrer de 2022

 

A través del test Facememory®

La primera prova online en català validada científicament per avaluar-se la memòria

•    Facememory® és un test gratuït online que permet detectar les persones que tenen deteriorament cognitiu

•   La prova té una durada d’entre 30 i 40 minuts, no necessita preparació i qualsevol persona la pot dur a terme des d’un ordinador o tauleta


La detecció precoç és prioritària a l’hora de fer front a la malaltia d’Alzheimer i, segons els experts, és clau realitzar un diagnòstic de la demència en fases lleus, quan encara s’és a temps d’intervenir. Per això, cal que tothom tingui a l’abast poder revisar-se la memòria i fer-ho amb eines fiables i que s’adaptin a la realitat de cadascú. Amb aquest objectiu, des d’Ace Alzheimer Center Barcelona promouen el català al test Facememory®, la primera eina online del país que permet detectar les persones amb deteriorament cognitiu, principalment amb pèrdues de memòria.

Actualment, ja són 300 les persones que han realitzat el test Facememory® en català i des d’Ace animen a tothom a realitzar-lo. La Dra. Montse Alegret, investigadora principal del projecte i neuropsicòloga d’Ace Alzheimer Center apunta que “és imprescindible que el test, a més de ser una eina intuïtiva, tingui en compte la llengua en què pensem i ens expressem en el nostre dia a dia i que sigui realment accessible per a tothom”.

El test Facememory® es pot dur a terme des d’un ordinador o tauleta i funciona per reconeixement de veu i pantalla tàctil. Això permet a qualsevol persona revisar-se la memòria des del seu dispositiu. La prova registra automàticament els resultats en una base de dades mèdica i l’equip de neuropsicologia d’Ace Alzheimer Center els avalua i dona una resposta personalitzada que orienti a les persones a les quals es detecti un baix rendiment cognitiu.

Des d’Ace s’impulsa la detecció precoç com un element bàsic per a l’abordatge de la malaltia d’Alzheimer. Segons la Dra. Mercè Boada, neuròloga i directora mèdica d’Ace Alzheimer Center Barcelona, “des de fa 14 anys des d’Ace posem a disposició de qualsevol persona revisar-se la memòria gratuïtament. Amb Facememory® anem un pas més enllà i, a través del format online, podem arribar a moltes més persones que estan preocupades per la seva memòria i que, per qüestions de mobilitat o de distància geogràfica, no han pogut acudir a un especialista”. “És un avenç primordial i únic a casa nostra”, afirma.

Beneficis del test

Amb una durada d’entre 30 i 40 minuts, es tracta d’una prova senzilla que no requereix preparació ni assistència d’un expert per realitzar-la –ja que una veu guia l’usuari durant tot el procés– i evita desplaçaments als centres mèdics. Segons l’equip d’experts d’Ace, és recomanable fer-la un cop l’any per revisar la memòria periòdicament i avaluar si hi ha algun indici de deteriorament cognitiu.

A més, el Facememory® representa una eina molt útil per al cribratge als centres d’atenció primària o hospitals per derivar a una unitat especialitzada aquelles persones que mostrin risc de demència un cop feta la prova i amb l’avaluació de l’equip de neuropsicòlegs d’Ace.

Per a més informació:

Isabel Rodríguez

93 444 73 18

irodriguez@fundacioace.org

També et pot interessar ...

Ace Alzheimer Center Barcelona llança el primer test online per a la detecció precoç de l'Alzheimer

15/06/2021Sala de premsa
La prova FACEmemory® és un test gratuït online que permet detectar les persones que tenen deteriorament cognitiu i, així, descobrir de forma precoç la malaltia d’Alzheimer